Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013


Φυσικά λιπάσματα για τα φυτά σας

Διάβασα μόλις ένα πολύ ενδιαφέρον αρθράκι στο greentidbits.blogspot.gr σχετικά με το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολυ γνωστά υπολλείματα απ΄ την κουζίνα μας για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των φυτών μας. Φυσικά η καλύτερη λύση για να ξεφορτωνόμαστε τα αποφάγια μας ανακυκλώνοντας τα και να οφελούμε και τα φυτά μας είναι το κομπόστ αλλά δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να βάλουμε τον ειδικό κάδο στο μπαλκόνι μας. Αν μένουμε σε σπίτι με κήπο καλό είναι να προμηθευτούμε έναν αλλά αν μένουμε σε διαμέρισμα με μικρό μπαλκόνι και δεν έχουμε και πολλά φυτά τότε αντί για κομπόστ μπορούμε τουλάχιστον να μην πετάμε τα εξής αποφάγια αλλά να τα χρησιμοποιούμε για να "ταΐζουμε" τα φυτά μας.
  
Φλούδες μπανάνας  

Η φλούδα μπανάνας είναι πλούσια σε κάλιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οργανικό λίπασμα αντί των χημικών για να βοηθήσει τα φυτά να βγάλουν λουλούδια και καρπούς. Μπορείτε να φυτέψετε όλη τη φλούδα στο χώμα κοντά στις ρίζες του φυτού ή απλώς να την αφήσετε μέσα στη γλάστρα να αποσυντεθεί. Αν θέλετε να αποφύγετε μαμούνια και μυγάκια που μαζεύονται λόγω της αποσύνθεσης μπορείτε να βάλετε τη φλούδα στο μπλέντερ με λίγο νερό και να τη ρίξετε στο φυτό σας.  
Κόκκοι καφέ 

Το άζωτο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στον καφέ βοηθάνε τα φυτά να αναπτυχθούν. Ο καφές περιέχει επίσης και άλλα συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο και χαλκό. Κάποιοι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε τα υπολλείματα του καφέ μόνο σε φυτά που ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον ή σε αλκαλικά χώματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας να ανακατέψετε μικρές ποσότητες καφέ στα φυτά σας. Δοκιμάστε 1 κουτάλι της σούπας για μια γλάστρα ή ένα φλιτζάνι για τον κήπο. Καλό θα είναι να αφήνετε τα υπολλείματα του καφέ να στεγνώνουν πριν τα ρίξετε για να αποφύγετε τη δημιουργία μούχλας. Μια καλή λύση είναι επίσης να πασπαλίζετε με καφέ γύρω απ' το φυτό της γλάστρας πριν ποτίσετε έτσι ώστε να αποδεσμευτεί αργά το άζωτο του καφέ, ή να διαλύσετε σε λίγο νερό για να δημιουργήσετε ένα γρήγορο υγρό λίπασμα.  

Τσόφλια αυγών

 Φτιάξτε αυγά αλλά κρατήστε τα τσόφλια καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο αποτελεί σχεδόν το 98% του τσοφλιού! Αφού σπάσετε τα αυγά για το φαγητό σας, ξεπλύντε τα τσόφλια και στεγνώστε τα. Βάλτε τα, έπειτα σε μια πλαστική σακούλα και με ένα βαρύ αντικείμενο κοπανίστε τα για να διαλυθούν όσο πιο πολύ γίνεται και να γίνουν σαν σκόνη. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στο μπλέντερ αν θέλετε για να διαλυθούν. Τέλος, πασπαλίστε γύρω από το φυτό σας τη σκόνη απ' τα τσόφλια αυγών! Μπορείτε επίσης να ποτίσετε τα φυτά σας και με το νερό που βράσατε τα αυγά.


 Tι άλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: 

- μην πετάτε το νερό που βράσατε τις πατάτες, κρατήστε το κι όταν κρυώσει ρίξτε το στις γλάστρες σας.
 - μην πετάτε το νερό που βράσατε χόρτα. Πέρα από το ότι μπορείτε να το πιείτε με λίγο στυμένο λεμόνι γιατί είναι καλό για τον οργανισμό (εκτός κι αν έχετε πέτρες στα νεφρά - μην το πιείτε γιατί έχει πολλά άλατα) μπορείτε να το ρίξετε στα φυτά σας καθώς έχει πολλές βιταμίνες, άλατα και μεταλλικά στοιχεία.
- όταν σας τελειώσει το γάλα γεμίστε το κουτί με νερό και ποτίστε μ' αυτό τα φυτά σας - θα τους δώσει ασβέστιο που το χρειάζονται.

 Πηγή: greentidbits

Δεν υπάρχουν σχόλια: